Deel deze pagina: Whatsapp-color Created with Sketch.
Language:

uw rijbewijs bij het trekken van de caravan

U zult zich de komende tijd weer gaan oriënteren op het plannen van de zomervakantie. Voor vele Nederlanders ligt er daarom weer een trip met de caravan naar Zuid Europa in het verschiet. Misschien vraagt u zich wel eens af of uw rijbewijs u toelaat om uw auto met caravan te rijden of dat u wellicht een boete riskeert? Wij hebben daarom alles even voor u op een rijtje gezet.

Sinds 2013 is de regelgeving in alle Europese lidstaten hetzelfde. De meesten onder ons zullen beschikken over een zogenaamd B-rijbewijs. Dit rijbewijs houdt in dat het maximale gewicht van de caravan 750 kg mag zijn. Echter, indien u bezit bent van het B-rijbewijs is het mogelijk om een combinatie (auto + caravan) van maximaal 3500 kg te rijden. De caravan mag in dat geval dus zwaarder dan 750 kg zijn, indien het totaalgewicht maar niet boven de 3500 kg uitkomt.

Vroeger was het zo dat iedereen automatisch de E-toevoeging achter zijn rijbewijs kreeg. Maar tegenwoordig moeten diegenen die na 1984 geboren zijn een aanvullend examen afleggen alvorens zij deze toevoeging krijgen. Indien men vervolgens deze toevoeging krijgt, dan kan men met een BE-rijbewijs een caravan van maximaal 3500 kg besturen, met een maximaal totaalgewicht (auto + caravan) van 7000 kg.

Daarnaast is er de tussenoplossing, het zogenaamde B+ rijbewijs. In dat geval mag de combinatie auto + caravan maximaal 4250 kg zijn.

Campers

Voor mensen die een camper rijden, gelden andere regels. Voor modellen zwaarder dan 3500 kilogram ben je aangewezen op het rijbewijs C of C1. Chauffeurs met dit rijbewijs mogen daarnaast een aanhanger van maximaal 750 kilogram trekken. Voor zwaardere combinaties is rijbewijs C1E verplicht, met een maximaal combinatiegewicht van 12.000 kilogram.

Hieronder hebben we ter verduidelijking nog even een aantal voorbeelden op een rij gezet.

Gewicht auto (kilo) Gewicht aanhanger (kilo) Benodigd rijbewijs
 2.400 850 Rijbewijs B
 2.400 1.400 Rijbewijs B+ code 96
 2.400 2.000 Rijbewijs BE
 3.000 4.000 Rijbewijs BE (voor 19 januari 2013), anders rijbewijs C1E of CE
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.