Caravanstalling in Frankrijk / Actueel / Het familie verhaal in Saint Julien de Peyrolas
Vandaag was ik te gast bij stallinghouder Louis Ramiere in Saint Julien de Peyrolas, in de Gard. Met zijn caravanstalling biedt hij plek voor tientallen caravans op een perfect gelegen kruispunt van de departementen Ardeche, Drome en Gard. Een prachtige uitvalsbasis dus voor het ontdekken van de zuidelijke regio’s in Frankrijk en het fijne klimaat wat hier heerst. Vele klanten vinden iedere zomer hun weg naar zijn stalling en zetten vervolgens snel koers richting hun vakantiebestemming op de camping.
De stalling is gelegen aan de doorgaande weg naar Saint Julien de Peyrolas en de kenmerkende schoorsteen is voor mij iedere keer een herkenningspunt als ik weer op bezoek ga bij de familie Ramiere. Al van ver torent deze schoorsteen hoog uit boven de rest van de omgeving. Eenmaal gearriveerd bij de stalling lopen we, zoals alle klanten, richting de caravans en bespreken we het caravan seizoen wat weer aanstaande is. We bespreken de planning, de prijsstelling, de toekomst en wensen elkaar succes voor de maanden die komen gaan. (tekst gaat verder)
Deze keer liepen we ook even door het naastgelegen gebouw. Al rondkijkend lijkt het alsof de tijd hier tientallen jaren stil gestaan heeft. Generatie op generatie werd er in deze ruimte hard gewerkt in de hout bewerking door tientallen werknemers. Gekapte bomen uit de Ardeche vonden hun weg naar de familie Ramiere, die vervolgens bewerkt en getransformeerd werden in houten bekistingen. Deze bekistingen werden vervolgens weer verkocht aan bedrijven die actief waren in de fruitteelt in de regio, voor de opslag en het vervoer van vers geplukt fruit. Kortom, een florerend bedrijf dat decennia lang zorgde voor veel werkgelegenheid in en rondom dit dorpje in de Gard.
Echter, gedurende de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de regie in de fabriek van de familie Ramiere door de nazi’s overgenomen en werden de mensen gedwongen om houten bekistingen te maken voor het vervoer van granaten en overig munitie materiaal (zie onderstaande foto). Twee Duitse soldaten hielden de wacht bij de ingang van de fabriek en dwongen de mensen ter plaatse met veel machtsvertoon tot gehoorzaamheid. Deze gebeurtenissen hebben een diep litteken achtergelaten in de familie geschiedenis van de familie Ramiere. De achtergrootouders van Louis Ramiere (waarvan u op onderstaande afbeelding nog een portret foto ziet) doorstonden deze enorm zware periode en hebben met hun nageslacht uiteindelijk weer stapsgewijs hun weg in het normale leven gevonden.
Het toeval wilde dat het vandaag, 8 mei, dodenherdenking was in Frankrijk. Bij het verlaten van Saint Julien de Peyrolas zette ik koers richting de A7 en kwam ik door het nabij gelegen stadje Pont Saint Esprit gereden. Daar vond op dat moment een defilé plaats ter herdenking van de gevallen soldaten in dienst van Frankrijk, gedurende de Tweede Wereldoorlog (zie foto aan onderzijde) Hiermee kreeg voor mij het familieverhaal van de familie Ramiere nog meer betekenis.
Kennismaken met de lokale bevolking is daarom dan ook kennismaken met een nieuwe cultuur, een andere taal, een familie en alles wat daarmee samenhangt. Daar ligt voor mij persoonlijk dan ook de pracht van het concept ‘caravanstalling in Frankrijk’. Door het gesprek aan te gaan, opent zich een nieuwe wereld met nieuwe verhalen en een andere kijk op de mensen met wie ik samenwerk in Frankrijk. In een tijd waarin alles sneller, moderner en vluchtig gaat, is het mooi om echt met de lokale mensen in gesprek te gaan en te horen wat hen beweegt in het leven.
Mocht u de volgende keer uw caravan ophalen bij één van onze stallingen en de gelegenheid hebben om het gesprek aan te gaan, aarzel daarom niet en maak eens kennis met de lokale mensen! U zult er geen spijt van krijgen en het zal een perfecte start van uw vakantie in het Franse land geven.