Actuele situatie mbt het corona virus in Frankrijk

Hoe is de actuele situatie in Frankrijk m.b.t. het corona virus?

De Franse overheid heeft besloten om de actuele lockdown in het land te verlengen tot 11 mei. Dit betekent dat de huidige beperkingen gehandhaafd worden tot die datum. In Frankrijk mogen mensen derhalve alleen nog voor "essentiële activiteiten" naar buiten, zoals boodschappen doen en naar het werk gaan. Met een speciaal geprint formulier van het ministerie kunnen mensen toestemming krijgen om zich op straat te begeven.

Wat voor gevolgen heeft dit voor het toerisme in het land?

De grenzen blijven gesloten tot ten minste 11 mei. 

Vrijwel alle stranden in Frankrijk zijn afgesloten. Ook alle publieke parken en diverse bekende wandelplekken zijn verboden gebied, zoals de Promenade des Anglais in Nice, de kades van de Seine in Parijs en het park rond de Eiffeltoren.

Verder is het beoefenen van watersportactiviteiten of bergwandelen tijdens de lockdown verboden in Frankrijk, omdat de reddingsdiensten het te druk hebben met de epidemie.

Situatie m.b.t. de campings in Frankrijk

Alle campings en hotels zijn gesloten tot minstens 11 mei. Vervolgens kijkt de Franse overheid per week per wanneer deze maatregel teruggedraaid kan gaan worden.

Chambres d’hotes mogen in principe openblijven, mits gasten het ontbijt op hun kamer eten en ze niet in contact komen met andere gasten. Tijdens de voorjaarsvakantie hebben diverse departementen (zoals Gironde, Les Landes, Charente-Maritime en Pyrenées-Atlantiques) de verhuur van vakantiehuizen en het uitbaten van een chambres d’hôtes echter verboden.

Ook kan de Franse overheid vanwege de état d’urgence sanitaire (gezondsheidsnoodtoestand) hotelkamers ‘confisqueren’ voor verplegend personeel of zieken. In diverse grote steden zijn ook hotelkamers ter beschikking gesteld van daklozen.

Hoe ziet de Franse exit strategie eruit?

Na 11 mei gaan de scholen dus weer open. Werken vanuit thuis is dan niet meer verplicht voor iedereen in het land. Echter, Franse ouderen wordt geadviseerd om na die datum nog zoveel mogelijk thuis te blijven.

Welke Franse regio’s hebben de meeste coronagevallen?

Sinds 10 april is er een daling waarneembaar in het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen die te maken hebben met het corona-virus in Frankrijk.

De Franse regio’s met de meeste (bekende) corona-gevallen zijn Ile-de-France, Grand-Est, Corsica, Hauts-de-France, Bourgogne-Franche-Comté en Auvergne-Rhône-Alpes.

De departementen met de minste gevallen zijn de Gers, Lot-et-Garonne, Dordogne, Charente, Ariège.

Blijft u graag op de hoogte van verdere ontwikkeling, maar bent u de Franse taal niet goed machtig, kijk dan op deze Engelstalige website of neem gerust even contact met ons op. 

Fr Assistance | Loonhof 9 | 5712 MD Someren | KvK: Eindhoven 50168711 | BTW-ID: NL 001887569B47 | Privacy | Webdevelopment: Tedde