Monpazier

De Dordogne staat o.a. bekend om haar zogenaamde 'Bastides'. Dit zijn zeer oude dorpjes die een belangrijk kenmerk hebben: ze hebben een recht stratenplan. De reden waarom deze Bastides zo gevormd zijn, komt voort uit de Middeleeuwen. Zuidwest Frankrijk werd in dat tijdperk geteisterd door oorlogen tussen de Fransen en de Engelsen. Om de bevolking te kunnen beschermen en duidelijkheid in het straatbeeld te creëren, besloten de machthebbers in die tijd om diverse dorpen op deze manier in te richten. Je ziet daardoor vaak dat er een centraal plein is, en daaromheen een strak stratenplan met diverse blokken van huizen. 

Monpazier is één van de mooiste dorpjes in de Dordogne. Doordat Monpazier praktisch ongeschonden de verschillende oorlogen doorstond, is deze plaats goed bewaard gebleven. De plaats werd in 1284 gesticht door de koning van Engeland, die destijds heerser was in dit gebied. Een mooi kenmerk van Monpazier zijn de uitstekend bewaarde toegangspoorten tot dorp. Daarnaast vindt u er leuke terrasjes en een mooi marktplein.

In de zomermaanden juli en augustus is er volop vertier in Monpazier, waaronder een gezamenlijke maaltijd op het dorpsplein dans festijnen, vuurwerk en concerten. 

Bent u gefascineerd door de prachtige Bastides in deze hoek van Frankrijk, dan is een bezoekje aan de plaatsen Villereal, Beaumon-en-Perigord en Monflanquin absoluut de moeite waard. 

Locatie

Fr Assistance | Loonhof 9 | 5712 MD Someren | KvK: Eindhoven 50168711 | BTW-ID: NL 001887569B47 | Privacy | Webdevelopment: Tedde