Coronacrisis: update campings Frankrijk

Update 24/8 

Vanwege de verhoogde besmettingsgraad is het reisadvies voor een aantal regio's in Frankrijk naar oranje aangepast (alleen noodzakelijke reizen) Het gaat om de regio's Sarthe (met o.a. Le Mans en Alencon), Alpes-Maritimes (met o.a. Nice, Cannes en Monaco) en Hérault (met o.a. Montpellier, Agde, Beziers en Sete) Deze regio's voegen zich dus nu bij de regio Bouches-du-Rhone (met o.a. Marseille, Arles, Aix-en-Provence en de Camargue) en Parijs. 

Daarnaast is ook het reisadvies voor geheel Spanje naar code oranje gegaan. 

Update 12/6 

De opening van de grenzen in Frankrijk lijkt er nu definitief aan te komen. Aanstaande maandag, 15 juni, is de Franse staatssecretaris van toerisme, Jean-Baptiste Lemoyne, bij de Frans-Belgische grens aanwezig om de opening van het toerisme seizoen symbolisch in te luiden. Aldus Lemoyne: "Ik zal aanwezig zijn om de buitenlandse toeristen welkom te heten in Frankrijk. De Europese klanten staan te trappelen om hun weg naar Frankrijk weer te vinden". 

Bron: Tourmag.com

Update 2/6

Landen in het Schengengebied, waaronder Frankrijk, gaan van code oranje naar code geel. Toeristische reizen worden dus weer definitief mogelijk. Zoekt u nog stalling? Bekijk hier het overzicht van onze stallingen in Frankrijk! 

Bron: NOS.nl

Update 28/5 

Vanmiddag heeft de eerste minister Edouard Philippe in Frankrijk bekend gemaakt dat het land de grenzen weer wil gaan openen voor buitenlandse toeristen. Dit zou dan gaan gebeuren vanaf 15 juni. Reisbeperkingen tussen de EU-landen zouden dan worden opgeheven. 

De situatie rondom het corona virus is dermate verbeterd in Frankrijk dat reizigers en toeristen uit het buitenland weer welkom zijn. Hier was de laatste tijd wat ook onduidelijkheid over. Ook gaan de campings en stranden weer open. Campings openen op 2 juni a.s. Café en restaurants gaan vanaf aanstaande dinsdag weer open. 

Wel zullen er waarschijnlijk enkele beperkingen zijn op de campings. Dit betreft dan met name het aantal bezoekers bij de zwembaden, de hygiëne maatregelen bij de sanitair gebouwen en de onderlinge, te respecteren afstand op de campings. Deze beperkingen zullen binnenkort gepubliceerd worden. 

Feld-von-Lavendel-iStock_000023886462_Large-2.jpg

Update 19/5

Vorige week verschenen in de media berichten dat een zomervakantie in Frankrijk erg onwaarschijnlijk zou kunnen zijn. Dit is onjuist. Komende zomer kunt u namelijk weer gewoon kamperen in Frankrijk. Buitenlandse toeristen zijn van harte welkom in de zomermaanden juli en augustus. Dit is door de Franse campingfederatie Fédération Nationale de l’Hôtellerie de Plein Air (FNHPA) gecommuniceerd naar buitenlandse correspondenten in het land. 

Het enige voorbehoud voor kamperen in Frankrijk is de opening van de Franse grenzen en die van andere Europese landen en een gunstige gezondheidssituatie. Naar verwachting gaan de Europese grenzen aan het eind van de maand juni weer open. Zo heeft o.a. Spanje dit reeds gecommuniceerd. 

Iedereen kan dan voor zichzelf de afweging maken of men, gezien de huidige gezondheidssituatie, wel of niet wil afreizen naar Frankrijk. 

Bron: FNHPA France

Update 14/5 

Vandaag heeft Frankrijk's eerste minister Edouard Philippe officieel verklaard dat de Fransen in de maanden juli en augustus op vakantie mogen gaan in Frankrijk en haar overzeese gebieden. Dit is dus erg goed nieuws voor de toerisme sector in het land. Het is nu nog even afwachten of en zo ja, wanneer de grenzen voor toeristen open gaan. 

Indien de corona epidemie in hevige vorm terug zou keren en derhalve tot nieuwe restricties zou leiden, dan is men overeengekomen dat de Fransen volledig terugbetaling krijgen voor hun gedane reserveringen. 

Voorzichtige stappen dus op weg naar een nieuwe 'normalisering' van de situatie in het land en in de toerisme sector. 

We houden u op de hoogte over de besluiten die genomen worden inzake de opening van de grenzen en de mate waarin buitenlanders vakantie kunnen gaan vieren in Frankrijk. 

Update 9/5

* Vanaf morgen (maandag) gaat het exitplan van de Franse overheid in werking treden. Dit houdt in dat de Fransen niet meer verplicht thuis hoeven te blijven. Zij mogen het huis, zonder formulier, verlaten voor het doen van sportactiviteiten, boodschappen of andere afspraken. Wel is het zo dat alle Fransen zich maximaal 100 kilometer van hun eigen woonplaats mogen verplaatsen. Gaat men buiten die radius van 100 kilometer, dan heeft men nog steeds een formulier nodig om toestemming hiervoor te krijgen. 

* Er wordt, inzake de aard van de maatregelen, in Frankrijk gewerkt met een landkaart (zie rechterzijde van deze pagina) waarin de departementen een kleur gegeven worden. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen rode en groene gebieden. De departementen in het rood zijn de departementen die strenge regels kennen en in de groene gebieden zijn de regels wat minder streng. Of een departement rood of groen van kleur is, is afhankelijk van het nieuw aantal positief geteste gevallen, de beschikbare testcapaciteit en de capaciteit van de ziekenhuizen) Iedere 2 weken wordt deze kaart vernieuwd. 

* Vanaf 11 mei zijn er in Frankrijk in alle departementen voldoende testen beschikbaar. Test er iemand positief op het corona virus dan worden direct zijn of haar contacten uit de directe omgeving getest. 

Toerisme

* 14 mei aanstaande is er een ministerieel overleg inzake de beleidsrichtlijnen voor het toerisme in het land. Afhankelijk van de uitkomst van dit overleg zal er dan spoedig een besluit volgen wanneer de campings in het land eventueel open mogen gaan. Eind mei wordt er ook meer duidelijkheid gegeven over de planning van de (mogelijke) heropening van de horeca, bioscopen en uitgaansgelegenheden. Wat vast staat, is dat de campings in ieder geval tot 2 juni gesloten blijven. De komende weken wordt dus bekeken welke versoepeling eventueel mogelijk is in fase 2, die na 2 juni start. 

Update 2/5

Actuele stand van zaken in Frankrijk

* De Franse regering heeft vandaag een wetsvoorstel goedgekeurd die de noodtoestand in het land verlengt met 2 maanden t/m 24 juli a.s. De reden hiervoor is om juridische steun te geven aan de regering om een geleidelijke versoepeling van de maatregelen mogelijk te maken en op die manier handhaving gemakkelijker te maken. 

* Aanstaande maandag wordt dit voorstel voorgelegd aan het parlement. De regering is van mening dat indien de lopende maatregelen stopgezet zouden worden het risico op een tweede uitbraak van de epidemie te groot zou zijn.

* Vanaf 11 mei a.s. gaan winkels in het land weer open. Reizen in het openbaar vervoer is mogelijk, maar het dragen van een mondkapje is in dat geval verplicht. Het bezoeken van stranden is niet mogelijk. Daarnaast blijft ook de horeca tot nader order gesloten.  

Actuele stand van zaken in Spanje

* Spanje kiest voor een gefaseerde planning naar een 'nieuwe normaliteit'. Middels 4 fases wordt stap voor stap hieraan gewerkt. In fase 1, die maandag 4 mei begint voor de minst zwaar getroffen provincies, mogen de Spanjaarden zich weer binnen hun eigen provincie bewegen. Terrassen zullen opengaan, maar mogen slechts voor 30% bezet zijn. 

* In de daaropvolgende fases gaan scholen weer beperkt open. Culturele instellingen, zoals bioscopen, theaters en muziekpodia mogen gasten ontvangen tot een maximale bezetting van 30 procent. 

* In fase 3 gaan alle winkels open, maar klanten moeten een afstand van twee meter tot elkaar bewaren. Daarna begint de ‘nieuwe normaliteit’, en mogen mensen ook weer naar een tweede huis of een ander verblijf in een andere provincie reizen. Het idee is om langzaam terug te schakelen, van fase 0 naar fase 4. Tussen iedere fase zal op z’n minst twee weken zitten. De regering in Madrid bepaalt wanneer een provincie klaar is voor een volgende fase.

Nadat de regering heeft bepaald in welke fasen de terugkeer naar "een nieuwe norm" zal plaatsvinden, heeft zij een "indicatief tijdschema" opgesteld met de data en maatregelen die zullen worden genomen naarmate de strijd tegen het coronavirus vordert. Daarin wordt verwacht dat de grenzen pas in oktober zullen worden heropend, waardoor Spanje een zomer zonder buitenlands toerisme tegemoet zou gaan. Er zou in dat geval enkel ruimte zijn voor binnenlands toerisme. Wel heeft de regering, onder aanvoering van Pedro Sanchez, aangegeven dat deze planning nog niet definitief is en eventueel kan worden aangepast. In Frankrijk wordt momenteel gedacht aan eenzelfde strategie Bron - www.eleconomista.es - www.herault-tribune.com - 

De komende weken zal de situatie dagelijks gemonitord worden en zullen spoedig beslissingen genomen worden in beiden landen betreffende de mogelijke opening van campings in het zomerseizoen en de gevolgen hiervoor voor de binnenlandse en buitenlandse toeristen. 

Update 25/4 

De FFCC, equivalent van de ACSI in Nederland, heeft namens de kampeerbranche in Frankrijk een lobby gevoerd voor een gefaseerde opening van de campings in het land. 

Op 24 april j.l. is het plan gepresenteerd door vertegenwoordigers van hoteleigenaren, restauranthouders en belanghebbenden op het gebied van toerisme aan de Franse overheid.

Uit deze bespreking is naar voren gekomen dat er nog geen heropeningsdatum is vastgelegd voor alle campings in Frankrijk. Er zal nog geduld betracht moeten worden tot eind mei.

In mei zijn twee data vastgesteld:

* 14 mei voor een Interministerieel Toeristisch Comité onder voorzitterschap van de premier, waarin het herstelplan van de toerisme sector wordt gepresenteerd.

* Eind mei om te werken aan de heropeningsschema’s voor de toerisme branche, nadat overheidsfunctionarissen hebben gewerkt aan richtlijnen voor goede praktijken voor de diverse bedrijven in de toerisme branche.

Boodschap aan onze klanten: we zullen dus nog even moeten wachten. Het staat nu dus wel vast dat de campings niet vóór half juni open gaan! 

Deze zeer behoedzame aanpak van de lock-out strategie in Frankrijk heeft tot doel elk risico op een agressieve herstart van de pandemie te voorkomen.

Wij hebben gezorgd voor een vertaling van het plan wat door de FFCC opgesteld is. Via deze link vindt u een vertaling van dit document. 

We blijven de ontwikkelingen volgen voor u en houden u direct op de hoogte zodra er weer nieuws is!

Fr Assistance | Loonhof 9 | 5712 MD Someren | KvK: Eindhoven 50168711 | BTW-ID: NL 001887569B47 | Privacy | Webdevelopment: Tedde